Voorwoord

Beste koersliefhebbers,

Zwevezele Koers, editie 2017, zal voor meerdere redenen een ‘specialleke’ zijn.  De grootste verandering is zonder twijfel de geboorte op 6 oktober van onze nieuwe vip- en receptieformule, waarbij we het sportcentrum De Zwaluw als nieuwe uitvalsbasis nemen. We ontvangen onze VIP’s reeds vanaf 11u30 op deze nieuwe locatie waar ook de inschrijvingen van de eliterenners zullen plaatsvinden. Tijdens de receptie kunnen onze genodigden dan ook al een eerste blik werpen op de renners. Nieuw ook is dat er na de koers een receptie met walking dinner is gepland van 17u45 tot 19u45. Als kers op de taart van deze feestelijke dag, sluiten we af met een afterparty die alle koersliefhebbers en fuifbeesten uit Zwevezele en omstreken wil verenigen.  Veel willen we hierover nog niet kwijt, maar het belooft alvast een schitterende avond te worden, met onder andere een optreden van een plaatselijke groepje jeugdig talent. Al enkele maanden zijn we druk in de weer met de voorbereiding van deze nieuwe formule, waarbij we toch een uitdrukkelijk dank u wel richten aan het gemeentebestuur en in het bijzonder aan schepen Lieven Huys voor de vlotte samenwerking.

Na maanden in blijde verwachting te zijn geweest van deze feestelijke gebeurtenis, tellen wij, als Koninklijk Sportcomité, ongeduldig de dagen af. Niet enkel de vip- en receptieformule is vernieuwd, ook de samenstelling van ons comité is gewijzigd het voorbije jaar. We mochten, voor het tweede jaar op rij, nieuwe leden verwelkomen in ons bestuur. Wesley Coudenys, al jaren renner bij de elite zonder contract, vervoegde in het voorjaar onze rangen. Het zal dan ook de eerste keer zijn in het bestaan van Zwevezele Koers, dat een bestuurslid zelf zal deelnemen aan de wedstrijd. Enkele weken geleden tekende ook Kristof Plas zijn ‘contract’ als bestuurslid. Ik mag gerust in naam van alle bestuursleden van het Sportcomité spreken, als ik zeg overtuigd te zijn dat Wesley en Kristof zeker en vast een meerwaarde zijn voor ons Sportcomité en dat ze het koersgebeuren in Zwevezele een niveau hoger zullen helpen tillen. Net zoals elk jaar, zijn we er ons sterk van bewust dat wij als organisatie afhankelijk zijn van de medewerking van enkele sterkhouders. Wij wensen dan ook uitdrukkelijk het gemeentebestuur, de sponsors en de talrijke vrijwilligers te bedanken voor hun jarenlange steun en inzet. Zonder hen zou Zwevezele Koers niet blijven bestaan, een welgemeend dank u wel!

Het jaar 2017 zal de annalen ingaan als het afscheidsjaar van wielericoon Tom Boonen. Tommeke Tommeke heeft doorheen de jaren een palmares opgebouwd om U tegen te zeggen. Hij behoort vanaf nu dan ook in het rijtje van de allergrootste Belgische wielrenners ooit. Gelukkig voor de wielsport zijn de laatste jaren enkele nieuwe Flandriens opgestaan. Of het aan het hieraan ligt zullen we nooit weten, maar blijkbaar schuilt achter elk nieuw supertalent een sterk trainingsgezelschap. Denken we maar aan  ‘de Sportvrienden Greut Gent’ van Edward Theuns, Tiesj Benoot en company, ‘de Parelvissers’ van Belgisch kampioen Oliver Naesen, Belgisch kampioen elite zonder contract Stijn De Bock, Lawrence Naesen, Greg Vanavermaet… en zelfs ‘de Melkerie’ van Yves Lampaert en zijn garde. We wensen hen veel succes met de vele wedstrijden die nog volgen en hopen alvast enkele van bovenstaande namen te verwelkomen op onze Sluitingsprijs van West-Vlaanderen. Dit aanstormend talent, gekruid met toppers zoals Jasper Stuyven, Jens Keukeleire, Guillaume Van Keirsbulck, die reeds vorige jaar aan de start stonden van onze wedstrijd, resulteren ongetwijfeld in een pittig geheel

Voor mij persoonlijk zal deze editie extra speciaal zijn aangezien het mijn laatste Zwevezele Koers is als voorzitter en bestuurslid van het Koninklijk Sportcomité.  Na 14 jaar trouwe dienst als bestuurslid, waarvan zes jaar als voorzitter, neem ik dit jaar met pijn in het hart afscheid van deze organisatie die mij heel nauw aan het hart ligt. Opvolging is echter verzekerd waardoor ik met een gerust hart mijn functie kan neerleggen en tevreden kan terugblikken op mijn zes jaar voorzitterschap. Iedereen weet dat aan elk mooi verhaal ooit een einde komt, maar elke einde bezit ook net de kiem van een nieuw begin. Met deze woorden neem ik afscheid van jullie, maar eerst nog samen met volle teugen genieten van een topeditie van Zwevezele Koers! Sportieve afspraak op 6 oktober, tot dan!

Leve de koers en leve het Sportcomité,

De voorzitter

           Lieven Baert